Lépcsők

Lépcső, kerti lépcsők, fabeton lépcsők

Vállalkozásunk, a Derideo Kft gyártmányai speciális termékek azoknak, akik természetességre vágynak

Lépcsők a kertben
A lépcső típusai
Lépcsők anyagai
Lépcsőfok kialakítása
Lépcsők stílusa
Fabeton lépcsők

Lépcsők a kertben

Kerti lépcső Házunk építése gyakran lejtős terepen valósul meg. A szinteltéréses területen kiképezhetünk mesterséges teraszokat, ahol a vízszintes felületeket kerti lépcsők vagy rézsűk kötik össze. A szinteket összekötő kerti lépcsők nem csupán a mozgást könnyítik meg, ha a kert egészével összhangban építjük meg őket, érdekessé és hangulatossá varázsolhatjuk vele az általa megosztott tereket.

A lépcsőfokokhoz tartozó fellépő (függőleges tag) tulajdonképpen kicsi támfal. A fokok, azaz a belépők (vízszintes tagok) derékszögben illeszkednek a fellépőhöz. A fokok túl is nyúlhatnak a fellépőn, mintegy lebeghetnek. A fellépők magassága legfeljebb 15 cm.

A belépők szélessége legalább 35 cm. Ha a lépcsővel összekötni kíván lejtő hosszát elosztjuk a fellépő magasságával, megkapjuk a fokok számát. A fokokat alulról kezdjük építeni. Használjunk szintmérőt, és gyakran ellenőrizzük munkánkat..

A lépcső legyen biztonságos. Ez az elsődleges szempont. Ne használjunk túl sima vagy nem kopásálló felületeket. Gondoljunk a csapadékos időjárásra is, amikor tervezünk. Ha felület teljesen vízszintes, gondoskodni kell a vízelvezetésről. A lépcső illeszkedjék a környezethez.

A lépcső típusai

Besüllyesztett lépcső: a fokok az alattuk levő, szilárd felfekvést nyújtó rézsűbe vagy a lejtőbe vannak belevágva.
Szabadon álló lépcső: függőleges fal előtt épített szerkezet, amelyen az egyik szintről a másikra juthatunk.

Lépcsők anyagai

A legtöbb burkolóanyag lépcsőkészítésre is alkalmas. A lépcső anyaga mindenképpen harmonizáljon a környező szerkezeti elemek anyagával és illeszkedjék a kert stílusához. Készülhet ugyanolyan, vagy hasonló anyagból, mint a terasz burkolata vagy a kerti utak burkolata. A felhasznált anyag gyakran a lépcső méretét is meghatározza.

Lépcsőt készíthetünk előre gyártott betonelemekből, téglából, a tégla fellépőre betonlap kerülhet. Ennek alapzata tömörített kavics és öntött beton. A természet közeli megoldások a természetes formájú lapos kövek, a fakerettel rögzített tömörített kavics vagy a fatörzs szeletek.

Legbiztonságosabb az érdes felületű öreg tégla, vagy a betonba ágyazott kőtörmelék, kavics. A lépcsőfellépők legnépszerűbb építőanyaga a tégla és a burkolókő, de természetes kő, fűrészelt rönkfa is használható e célra. A járófelületet többnyire járólappal borítják, de használhatunk erre a célra, térburkoló elemeket, természetes követ, fát, téglát is.

Lépcsőfok kialakítása

Minél szélesebbek és alacsonyabbak a lépcsőfokok, annál kellemesebb járni rajtuk. Kerti lépcső. A járófelületnek csúszásmentesnek kell lennie, ezért ne építsünk lépcsőt lesimított betonból vagy sima felületű műkő lapokból. Az építéshez csak fagyálló minőségű anyagot használjunk.

A vízszintes lépcsőfokok nem biztonságosak, mert nehezen folyik le róluk a víz. Ez különösen télen okozhat gondot, amikor a víz jéggé fagy. Esőzések után a kő- és falépcsők csúszóssá válhatnak ezért a rusztikusabb anyagok a betonba ágyazott durvább anyag nagyobb biztonságot nyújtanak.

A 18 cm-nél magasabb lépcsők már kényelmetlen mászásra kényszerítenek. A keskeny, magas lépcsők arra ösztönöznek, hogy minél előbb feljussunk rajtuk. Ha tehát a látogatót nézelődésre szeretnénk invitálni, széles lépcsőfokokat hozzunk létre.

A kert dinamikus, mozgalmas hatását fokozza, ha a szélesebb fokokat keskenyebbek váltanak fel. Ilyenkor a kerti lépcső alján akaratlanul is gyönyörködünk a látványban. A hosszabb lépcsősor pedig nem lesz unalmas, és nem tűnik fárasztónak, ha néhol, a szélesebb a fokoknál megpihenhetünk.

Lépcsők stílusa

A lépcső funkciója a biztonságos közlekedés. A kerti lépcső a kert díszítőeleme is. A korlátok jelentik a lépcsőn való közlekedés biztonságosságát és dekoratív elemek is egyben Az elhanyagolt kerti lépcső szinte újjászületik, ha környezetéhez jól illő színűre befestjük.

A kerti lépcsők díszítésének egyszerű, de hatásos módja a növénytartók, cserepek elhelyezése abban az esetben, ha a lépcső elég széles, és az edények nem akadályozzák a biztonságos közlekedést. A kerti lépcsősor dézsás, cserepes növényekkel díszíthető.

A kerti lépcső oldalán a korlát, a kiültetett növények befolyásolják az összképet. A lépcső merev vonalairól elterelik a figyelmet a környezetébe ültetett karakteres növények.

A kerti lépcsők az aprócska terasznak is hangsúlyt adnak, és növelik a térérzetet.

Fa beton lépcsők

Elsősorban a Derideo által gyártott palló utánzatokat ajánljuk lépcsők kialakítására.

A fabeton nem gombásodik vizes környezetben, évek alatt sem korhad,

A betonfából készült kerti lépcső, a fa természetességét nyújtja a beton tartósságával. Nem kell évente impregnálni.

A fabeton nem reped, nem esik szét. A fa természetes struktúrája társul a beton hosszú élettartamával.

Fabeton lépcsőink színe, alakja, felülete évek alatt is megőrzi eredeti állapotát, belesimulnak a növényi-vízparti élettérbe. Saját kertünk kialakításakor fogalmazódott meg bennünk a természetes hatású fabeton burkolatok iránti igény. Olyan megoldást kerestünk, mely megjelenésében természetes, de anyaga jóval ellenállóbb a fánál.

Csak olyan terméket készítünk és ajánlunk, melyet mi is szívesen látunk környezetünkben.

Látogasson meg minket, győződjön meg személyesen, kérdezzen, kérjen tájékoztatást!

Minden személyesen hozzánk látogatót megajándékozunk egy termékünkkel!

Derideo Kft.