Kerti tavak

Kertdíszítés tóépítéssel

Kerti tó Napjainkban, egyre többen választják lakóhelyüket természetes környezetben. Aki teheti kertes házba, parkosított lakóterületre költözik Ha mód van rá, akkor vízparti környezetet választanak. Vízpartot manapság minden kertben létrehozhatunk, amennyiben rászánjuk magunkat egy kerti tó kialakítására.

A kerti tavak alatt zömmel a mesterségesen kialakított, a kert díszítésére, vagy valamilyen vízgazdálkodási célra szolgáló, kisebb-nagyobb szabad felszínű vízzel telt medencéket értjük. A kerti tavak nagy részét azonban csak újólag, az általunk elképzelt kertrészen alakítjuk ki. Napjainkban pedig a természetes környezetet utánzó tavak a divatosak.

A kis kertekbe telepíthető, kisebb tavakat a műszaki berendezések segítségével, a víz áramoltatásával (szökőkút, csobogó, kis vízesés) látványosabbá tehetjük. Ezekben a tavakban a növényzet kisebb szerepet kap, mivel az erősen áramló vizet a növényzet nem kedveli. A halak azonban jól érzik magukat ilyen környezetben. Ezek a kritikus 4 m2-nél kisebb tavak, hétvégi házak, nagyobb épületek előkertjének, esetleg télikerteknek értékes díszítő elemei lehetnek.

A közepes nagyságú, 50-100 m2 alapterületű tavakat változó vízmélységű zónákkal építve, 80-100 cm mélységűre építhetünk ki. Ezeknek a tavaknak a vízzárását a különböző műanyagokból készült fóliák biztosítják. Legjobb a helyszínen összehegesztett PVC-tófólia. A közepes méretű tavakban a biológiai egyensúlyt még csak a víztisztító rendszerek segítségével lehet fenntartani. A korszerű rendszerek egy darab víz alatti szivattyúra kötve lényegében minden vízkezelési feladatot el tudnak látni, méghozzá feltűnés nélkül elhelyezhető berendezések segítségével. A közepes tavakba így bármilyen vízinövény telepíthető a halak életfeltételei is kedvezőek, emellett a tavunk a vízmozgató szerkezetekkel még látványosabbá tehető.

A nagy, 100 m2-nél nagyobb alapterületű, tavakat, természet közeli állapotú kertekben lehet igazán elhelyezni. Ezeknél a nagy tavaknál már gépi földmunkával kell a tómedret kialakítani, vízzáróvá tételük szintén műanyag fóliával célszerű. (Hegesztett PVC-fóliával több ezer m2 felületű tavakat alakítanak ki manapság a vízügyi munkáknál.) A nagy alapterületű tavak legmélyebb részén 2-3 m-es vízmélységet célszerű kialakítani, megakadályozva ezzel a tó befagyását, így a halak telelését elősegíthetjük. A nagy felületű kerti tavak főleg külterületi ingatlanokon alakíthatók ki

Fa beton termékek a kerti tavak körül:

A Derideo Kft kertépítő elemeket készít fabetonból. Olyan megoldást kerestünk, mely megjelenésében természetes, de anyaga jóval ellenállóbb a fánál. A fabeton nem reped, nem esik szét. A fa természetes struktúrája társul a beton hosszú élettartamával.

Kerti tó építéshez felhasználható fabeton termékeinket ajánljuk szíves figyelmébe.

  • A tó szegélye fabeton járdalapokból is kialakítható.
  • A nagyobb tavak medrét előre gyártott fabeton burkolóelemekkel védjük
  • A víz elvezetésére szolgáló földárkokat fabeton felülettel burkolhatjuk.
  • A medence fölé fabeton lapokból benyúló szegélyt készíthetünk.
  • A kerti utakat fabeton járólapok felhasználásával alakíthatjuk ki.

Látogasson meg minket, győződjön meg személyesen, kérdezzen, kérjen tájékoztatást!

Derideo Kft.